Miljövänliga mobilskal

Snyggaste, billigaste, mest tåliga eller mest miljövänliga mobilskalet? Valet är helt och hållet ditt, och det är du som påverkar hur framtiden kommer se ut! Vi ska här redogöra för de alternativ som finns, så att du kan göra ett medvetet val.

Eftersom du har lyckats hitta hit så gissar vi att du kan var intresserad av att veta mer om hur du ska göra det mest miljövänliga valet av mobilskal till din iPhone eller Android. Superbra!
Vi ger en lista på mobilskal som på olika sätt kan anses vara bättre produkter än deras alternativ.

Hållbart eller miljövänligt?

Det viktigaste att poängtera är att nästan inga produkter är helt miljövänliga, men att vissa produkter är mer miljövänliga än andra. Allt handlar om en jämförelse och att alltid försöka välja det alternativ som är bäst, eller minst dåligt!

Det kan faktiskt vara lite missvisande att enbart prata om en miljövänligt. Begreppet hållbart hanterar problemet med konsumtion bättre! Varför då? Hållbarhet är ett omfattande begrepp som beskrivs i tre olika delar. Ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.

Sett till miljömässig hållbarhet så vore det absolut bäst att minimera konsumtion till varje pris. Ur ett ekonomiskt och socialt perspektiv är däremot konsumtion nödvändigt för att säkerställa tillväxt och arbetstillfällen. Begreppet hållbarhet innebär - ”utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov".

Det är alltså detta vi bör ha i åtanke när vi köper våra varor, oavsett om det gäller en ny tröja eller det där snygga mobilskalet som du letat efter så länge!

Eco-friendly eller Ekologiskt?

Ibland kan det vara förvirrande att läsa på både Svenska och Engelska och förstå vad begreppen egentligen menar. I Sverige använder vi gärna begreppet ekologiskt vilket innebär att råvara är odlat enligt specifika regler. En produkt som inte är 100 % biomassa kan inte vara ekologiskt. På engelska finns dock begreppet “eco-friendly” som inte har något med ekologiskt att göra utan som snarare motsvarar det svenska begreppet “miljövänligt” och är ett brett begrepp som måste hanteras med varsamhet. Begreppet är s.k subjektivt och kan betyda många olika saker. Nedan listas olika barnvänliga, giftfria mobilskal som alla är mer hållbara än det traditionella plastskalet. 

Mobilskal - Återvunnen plast 

Mobilskal som är tillverkat av återvunnen plast är betydligt bättre än om plasten är tillverkad av primär råvara. För att jämföra med faktiska siffror kan vi jämföra energin som krävs vid tillverkning. Primär råvaruproduktion av plast kräver ca. 73 MJ/kg plast. Återvunnen plast kräver endast 20,5 MJ/kg vilket innebär att 52,5 MJ sparas för varje kilo plast. Idag finns mycket plast utspridd i naturen och fler företag ser möjligheterna i att använda denna istället för att producera ny plast. Var dock lite uppmärksam om du läser att det är återvunnen plast för det är ganska svårt att verifiera vart plasten kommer ifrån så en sniken försäljare kan utnyttja dig. Kolla efter certifieringar!

 

Mobilskal - Träskal

Det finns mobilskal som består av 100 % trä. Dessa är extremt bra ur ett hållbarhetsperspektiv eftersom trä helt och hållet är förnyelsebart och skalet är plastfritt. Tyvärr är dessa svåra att få riktigt tunna och många skal anses “klumpiga” och saknar lika bra passform som exempelvis korkskal och plastskal. De kommer i två stora delar som kan falla isär vid användande. För att göra det mer anpassningsbart kan man göra skal som innehåller både plast och trä vilket även de blir mer hållbara än plastskalen eftersom koncentrationen plast minskar och större del är biobaserad.

Kolla in alla våra träskal här!
Walnut - iPhone 7/8 North Ones

 

Mobilskal - Korkskal

Kork anses som ett förnyelsebart material och även förnyelsebart är ett begrepp som kan anses ganska luddigt. Kork skördas genom att plocka bort barken från korkeken. När barken är avplockad tar det 7-10 år för barken att växa fram på nytt innan korkeken kan skördas igen. För att jämföra så tar det ca. 100 000 år för råolja att framställas naturligt vilket innebär att olja definitivt inte är förnybart. Korkskal till mobil tillverkas vanligtvis genom att vakuum-pressa ihop två korkplattor med en supertunn plastfilm emellan. Plastfilmen är tunn men stark vilket gör att det skyddar mobilen. Alternativet skulle vara att ha något bindemedel (lim) i korken men det skulle innebära att skalet innehåller vissa gifter. Mängden plast blir väldigt liten i ett korkskal vilket gör att korkskalet kan anses mer hållbart än ett skal i plast.

Kolla in alla våra korkskal här!

Mobilskal - biobaserad plast & nedbrytbar plast

Det vanligaste när det kommer till plast är att olja används som råvara men det finns även plast som är baserad på biomassa (ex: stärkelse). Än så länge är det dock svårt att göra skal på 100 % biomassa då hållbarheten tycks bli för dålig. För att göra hållbara skal blandas därför bioplasten med nedbrytbar plast framställd på olja. Nedbrytbar oljebaserad plast är behandlad “vanlig” plast som gör att nedbrytningsprocessen går mycket snabbare. Tyvärr innebär det fortfarande att mikroplaster frigörs vid nedbrytning så även om många försäljare påstår att det går att lägga i komposten så bör det undvikas. Det är däremot bra att skicka med matsvinnet till kommunal sophantering eftersom det då kan bli biogas eller i vissa fall gödsel.

Kolla in alla våra Pela-skal här!


 

För att sammanfatta

Det absolut bästa ur ett hållbarhetsperspektiv är att använda produkter så länge som det bara går. Vill du ha ett nytt skal så kan du låta någon annan använda det vidare tills det går sönder. Konsumtion och framförallt avfallshantering är ett stort problem som vi människor måste lära oss hantera bättre.  Jag som har skrivit detta blogginlägg arbetar på North Ones och vi vill förbättra framtidsutsikten för natur och människor. Vi erbjuder mobilskal som är tillverkade i kork, är nedbrytbara och skal som består av både trä och plast. Vi kompenserar även för den miljöpåverkan vi ger upphov till och lite därtill, för att kunna kalla vår sida miljöpositiv.
Det viktigaste för oss är inte att du köper ett mobilskal av oss - utan att vi tillsammans försöker bli lite mer hållbara! Även om vi såklart blir väldigt glada om du väljer att köpa ditt mer hållbara skal här hos oss :)

Pela Case sverige

Hållbara kramar 

önskar

Sanna