Guide: Gör din egen havredryck

En av de största mest hållbara trenderna just nu är att använda sig av havrebaserade produkter i sin kosthållning. Havredryck går dessutom att göra själv vilket är både billigare och mindre resurskrävande än att köpa färdig. Här kommer ett finfint recept och förslag till smaksättning! Det "enda" du behöver är en stavmixer/blender, silduk eller något annat finurligt att sila igenom.

 

 

 

Ingredienser (1L)
4,5 dl havregryn, glutenfria vid behov
1,5 l vatten 
3 msk kokos-  eller rapsolja
0,5 tsk salt
 

 

 

 

 

 

       Smaksättning:
       0,5 tsk vaniljpulver
       1,5 tsk agavesirap/honung

       0,5 tsk kanel
       0,5 tsk kardemumma 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Det fina är att smaksättningarna går att kombinera. Vår egna favorit är att välja sötning med stevia och vaniljpulver. Det är också lätt och gott att göra chaidryck genom att mixa kardemumma, kanel och lite honung och dessutom addera nejlikor som både kan malas eller köpas färdigmalda. 0,5 tsk vaniljpulver

Så hur gör man då? Det hela är så otroligt enkelt. Blanda samtliga ingredienser och mixa allting ett par minuter tills det blir vitt och krämigt. Sedan är det bara att sila bort resterna. Smaksättningen bör tillsättas efter silningen för bästa smak men det går att göra tidigare också. Resterna kan användas i gröten, i brödbak eller som ströbröd vilket gör det hela än mer hållbart. 

Drick som den är, värm och smaksätt ytterligare (chaidryck är supergod varm), ha på gröten eller blanda i såser och smoothies.

Havredrycken håller 3-4dagar i kylskåp och den bör skakas innan eftersom det skiktas när den står till sig. Helt naturligt. 

Gör din egen dryck, ha i kaffet, till gröten eller en god smoothie och njut!