BLACK FRIDAY

Få dagar på året medför så mycket debatt som black friday. Denna svarta fredag där mängder av varor reas ut till billigare pris både i butiker och via e-handel omtalas under flera veckor. Jag tänkte berätta lite om fenomenet “black week” och vad man kan tänka på i både debatten och när det kommer till det faktiska köpet. I bara Sverige shoppades för 6,6 miljarder kronor under förra black friday, vilket var en ökning med 20 % gentemot året innan. Black friday infaller strax efter den något nyare konsumtionshögtiden “singles dayeller singeldagen. Ingen av dessa högtider fyller någon som helst ytterligare funktion än att konsumera varor till fördelaktiga priser. Singeldagen klår faktiskt black friday när det gäller sålda varor via e-handel på den globala marknaden men Black friday tar solklar förstaplats i totalen och i år infaller dagen den 29 november. 

Det är absolut inte omöjligt att hitta superkap på black friday men det gäller att veta vad man är ute efter så att köpet i slutändan faktiskt motsvarar förväntningarna och inte köp för köpandets skull. Överkonsumtion är ett stort problem i dagens samhälle och det mesta som inhandlas är varor/produkter som köparen hade klarat sig utan. Senaste åren har det utvecklats en trend av en viss del av befolkningen som går ut på att bojkotta konsumtionen under denna hetsiga köptid och det är väldigt bra att som konsument ställa krav. Det är dock viktigt att tänka efter och inte skuldbelägga någon som införskaffar de varor som faktiskt behövs och som de eventuellt har sparat länge till. Gränsen är hårfin men se till att du debatterar utifrån dina förutsättningar och perspektiv och har ett fint samtalsklimat. Det är överkonsumtionen vi måste sätta stopp för, inte black friday i sig även om denna fredag i november naturligtvis bidrar till just överkonsumtion.

Så, jag anser att det finns vissa saker som man ska tänka på när det kommer till black week, singeldagen och stor rea i allmänhet.  

Regler för en lyckad shopping med nedsatta priser:

  • Bestäm tydlig budget innan, hur mycket ska du spendera?
  • Köp endast varor som du behöver
  • Skriv en lista på de varor du vill ha och följ den
  • Bestäm vilket pris en viss vara ska ha och vilken kvalite du kräver på varan.
  • Luras inte av hetsiga knep som “Skynda, bara ett fåtal varor kvar” eller “erbjudandet går snart ut”. 

Det absolut vanligaste tricket när det kommer till marknadsföring är att erbjuda en riktigt bra produkt till ovanligt lågt pris för att sedan ha ett ganska litet utbud av just den varan. I nära anslutning finns då en vara för ungefär samma pris men som har lägre prissättning från början. Det innebär att kvaliteten på den varan du köper troligtvis är precis vad du betalar för och det är viktigt att fundera på vad du “tjänade” egentligen.

Vissa argumenterar för att många priser inte alls är sänkta utan att det enbart handlar om PR-trick. Detta kan ske i vissa enstaka fall men i Sverige är det emot konsumentköplagen och därmed straffbart. REA innebär att det ska vara extra nedsatt och endast säljas under en viss begränsad tid. Konsumentköplagen skyddar dig som konsument framförallt i butik så var extra försiktig om du handlar på nätet. Använd tjänsten “prisjakt” för att se vad olika e-handelsbutiker säljer varan för så minskar risken för att du ska bli lurad. 

Fundera på vad du verkligen behöver! Vi kan minska konsumtionshetsen tillsammans!

Ett fenomen som tillkommit som ett svar på black friday är white friday som syftar till att säljande företag behåller samma pris på varan men skänker motsvarande prissänkning till välgörenhet. Detta fenomen står North Ones bakom och förutom att sänka priserna på våra eleganta träskal 20% i sann Black Friday-anda kommer vi med white friday som inspiration att skänka minst 10 % av priset för alla skal som säljs under helgen till välgörenhet. Behöver du ett nytt mobilskal? Köp ett mer miljövänligt mobilskal hos oss och snitsa till din telefon.  

Denna kampanj och helg stödjer vi BRIS i deras arbete att skapa trygghet för utsatta barn!