Våra material

Några tankar om miljö

Det finns idag så bra lösningar att det vore dumt att inte arbeta med dom, eller hur? Därför väljer vi bara att arbeta med genomtänkta material där vi gjort riktiga kontroller och beräkningar. Det gröna århundradet har just börjat. Detta är till fördel för både design och kvalitét i våra produkter, tvärtemot hur det varit historiskt

Mer om

Träskal

Träskalen i vårt sortiment är verkligen unika i sin sammansättning och otroligt snygga om vi får säga det själva. Träsorterna som används är valnöt, körsbär och bambu och allt virke som används är FSC-märkt. Dessa skal består dessutom av plastsorten polykarbonat som är grundligt testad. Plastdelen är tillverkad genom så kallad formsprutning vilket är en tillverkningsprocess som dels kräver förhållandevis lite energi och som också har väldigt lite materialspill. I och med att skalet består av stor del biobaserad råvara innebär det att skalet är mer miljövänligt än ett traditionellt plastskal

Alla produkter som finns idag innehåller energi, vilket innebär att vi också kan ägna oss åt energiåtervinning även om detta inte riktigt är lika bra som att återvinna själva produkten. Just energiåtervinning är vi väldigt duktiga på i Sverige och det sker genom förbränning av avfall.

Hur kastas träskalet?

Sorteras som brännbart

Plasten i skalet är så kallad Polykarbonat som tillhör familjen hårdplast och det betyder att den är svår att återvinna. Det bästa är att använda skalet tills det verkligen har gått sönder och därefter sortera det bland brännbara sopor. På så sätt kan det kombinerade plast- och träskalen förbrännas och omvandlas till energi 

Plasten

är tillverkad med en tillverkningsprocess som kallas formsprutning

Mer om

Korkskal

Korkskalet består av två tunna lager sammanpressad återvunnen kork med en tunn råstark plastfilm också kallad aramidkärna emellan. Skalet vakuumpressas ihop till sin tunna utformning. Aramidkärnan gör korkskalet starkt och stöttåligt och eftersom det vakuumpressas behövs inget lim eller andra bindemedel i produkten. Kork är ett naturligt material som kommer från barken på korkeken. Träden växer endast i området vid västra medelhavet och 81% av arten finns i Portugal och Spanien. När barken skördas skadas inte träden vilket gör att skogens ekosystem inte kommer till skada. Efter skörd behöver trädet 7-10 år på sig för att skapa ny bark vilket är en relativt kort tid jämfört med många av jordens andra resurser. Ju längre barken får stanna på trädet desto bättre kvalité blir det på den skördade korken. Korken som används är alltså återvunnen vilket gör korkskalet till en ännu mer miljövänlig och hållbar produkt eftersom det är så kallad sekundär råvara som används

Kork är

ett förnyelsebart material

Hur ska jag kasta

Mitt korkskal?

Det bästa är att skalet används tills det är trasigt När det inte finns någon möjlighet att använda skalet längre bör det sorteras som brännbar för att bli till ny energi.  Korken kan inte återanvändas på nytt men eftersom korken redan är återvunnen och dessutom förnyelsebar så har den tjänat sitt syfte väl.

Var extra noga med att se till att skalet inte hamnar direkt i naturen. Det är ett stort problem idag att plaster hamnar i naturen och efter sinom tid når haven eller bryts ner under lång tid till mikroplaster.

PELA

Vi är otroligt stolta över att kunna erbjuda detta nedbrytbara skal bland våra produkter. Skalen produceras i Kanada av och vi på North Ones tar emot dem i stora volymer för att få så låga utsläpp som möjligt per skickat skal. Detta är betydligt bättre än att skicka ett skal i taget från Kanada eller Sydeuropa direkt till dig i Skandinavien. Vi har ett nära samarbete med Pela för att alltid eftersträva bästa möjliga lösning och kommer snart erbjuda retur av ditt gamla skal så att det  kan bli till ett nytt, upcycling helt enkelt! North Ones finns där det händer och var 2016 först med att importera Pela Case till Sverige och vi är stolta över att i många år få leda vägen och fortsätta inspirera er in i framtiden!

Produkter som finns innehåller energi, vilket innebär att vi också kan ägna oss åt energiåtervinning även om detta inte riktigt är lika bra som att återvinna själva produkten. Just energiåtervinning är vi väldigt duktiga på i Sverige idag, antingen genom att bränna sopor (el och värme) eller att kompostera (gödsel och biogas).

Kasta ditt trasiga Pelaskal i matavfallet så tas energin i skalet tillvara på bästa sätt. Alltså Inte i din egen kompost, utan i de där bruna påsarna som man skickar iväg sen du vet (har du inte sånna är det bäst att kasta i hushållssoporna). Eftersom 55% av skalet är tillverkad med icke förnyelsebara resurser så kommer annars liten mängd mikroplaster frigöras vi nedbrytningen vilket vi vill undvika!

Pela skalet är komposterbart enligt amerikanska standarden ASTM D6400-04 och Europeiska standarden EN 13432. Standarderna avser kompostering i kommunala anläggningar under rätt förutsättningar. 

Hur ska jag kasta mitt Pela Case?

Dags att slänga pelaskalet?

Så här gör du

Det mest hållbara alternativet någon annan tar över det, är det så att ditt skal har gått sönder så är det absolut bäst att skicka tillbaka det till oss så att skalet kan smältas om till ett nytt skal Iinga nya råvaror behöver användas, kanon!

Det vanligaste är att man kastar skalet, då skalet är komposterbart så kan man väl kasta det i sin kompost? Nej inte riktigt, det ska komposteras industriellt! Kolla här nedanför

Everyday products
without
everyday waste

Material

Pelaskalet är tillverkat av Flaxstic®

Se skalen